Ste se vrnili z dopusta in opažate, da vidite slabše?

Ste se vrnili z dopusta in opažate, da vidite slabše?

Vsi potrebujemo čas za oddih, da se umaknemo od vsakdanjika in si tako naberemo novo energijo za
naprej. Ko pa se vrnemo nazaj v domače okolje ali pisarno, pa lahko opazimo nekoliko poslabšanje
vida, morda pri vožnji, branju, gledanju televizije ali digitalnih naprav.

 

Ne glede na to, ali že nosite očala, morda kontaktne leče, ali jih še ne uporabljate, je pomembno, da ste pozorni na spremembe vida. Le tako boste lahko pravočasno zaznali opozorilne znake in ustrezno
ukrepali.

Kako zaznamo poslabšanje vida?

Običajno se težave z vidom kažejo kot: 

  • naprezanje oči,
  • zamegljen vid ali nejasne linije predmetov,
  • bleščanje ponoči,
  • pogosti glavoboli,
  • utrujene ali razdražene oči,
  • izkrivljen vid.

Ob takih opozorilnih znakih je čas, da se naročite na kontrolo vašega vida.

Kontrolo vida priporočamo (vsaj) vsaki 2 leti, saj je pomemben del rutinskega preverjanja zdravstvenega stanja vseh ljudi, prav tako pa tudi za redno posodabljanje dioptrije in ugotavljanje zgodnjih znakov očesnih bolezni.

7 od 10 ljudi ima težave z vidom in večina tega sploh ne ve

Tudi če ste prepričani v svoj vid, je kontrolo vida priporočljivo opraviti. Namreč naši možgani se neverjetno hitro učijo in prilagajajo. Ker pa se vid najpogosteje slabša postopoma, imajo naši možgani možnost, da se poslabšanju dobro prilagajajo. In tako, se nam lahko zdi, da vidimo še čisto dobro, v resnici pa ni ravno tako.

Edini pokazatelj ali res vidite dobro je preventivna kontrola vida.

Zakaj se vid (po)slabša?

Številne težave z vidom so povezane z določenimi starostnimi obdobji, dedno nagnjenostjo, življenjskim stilom in neustrezni zaščiti oči pred UV-žarki. Vid vam lahko peša tudi po narkozi, porodu ali ko se spopadate z nekaterimi drugimi  boleznimi.

Oko je izjemno pomemben in kompleksen organ, zato je pogosto težko dobiti izčrpen odgovor na vprašanje, zakaj se je vaš vid poslabšal. V vsakem primeru pa vam svetujemo, da se naročite na kontrolo vida.

Kako poteka kontrola vida?

Kontrola vida je popolnoma neboleča in traja zgolj nekaj minut. Na kontroli vida vam bo naša Amela Lekič, dipl. med. s., izmerila dioptrijo na daleč, blizu, vmesne razdalje in astigmatizem. Preverila bo vaš monokularni in binokularni vid ter določila vodilno oko. V primeru, da na očeh zazna kakšne nepravilnosti vas bo na to opozorila in svetovala obisk pri očesnem zdravniku.


Oči so precej zapleteni deli našega telesa. Toda vsak korak kontrole vida ima svoj cilj, da vidite na najboljši možni način.

Ne odlašajte in si čimprej zagotovite termin BREZPLAČNE KONTROLE VIDA v naši optiki: 

Se vidimo v optiki Centra Vitalis Postojna!

 

* Kontrola vida je za stranke Centra Vitalis brezplačna.

Amela Lekic, Center Vitalis_web
Amela Lekič, dipl. med. s., mojstrica očesne optike in ustanoviteljica Centra Vitalis: »Redna kontrola vida bistveno pripomore k očesnemu zdravju in dobremu vidu. Na kontrolo vida lahko pridete vsi, tudi iz drugih občin oziroma regij. Pokličite nas in si rezervirajte svoj termin.«

 

OPTIKA      SLUŠNI APARATI      BIORESONANCA

Prešernova 1, 6230 Postojna (pri Kulturnem domu Postojna).

Smo pogodbeni partner ZZZS-ja.

Objavljeno:

S.C. 1. 9. 2022.

Objavljeno:

S.C. 14. 4. 2022. Ste se vrnili z dopusta in opažate, da vidite slabše? Notranjsko primorske novice. Povezava na izdajo časopisa.

Scroll to Top