Kakšna je razlika med OPTOMETRISTOM, OFTALMOLOGOM IN OPTIKOM?

Kakšna je razlika med OPTOMETRISTOM, OFTALMOLOGOM IN OPTIKOM?

Pri pregledu za oči se pacienti pogosto zmedejo in se sprašujejo kdo je optometrist in kdo oftalmolog? Ali lahko zaupajo rezultatom pregleda, ki ga opravi optimetrist? Ali optometrist sme opravljati očesne preglede? Odgovor je vsekakor pritrdilen. 

Kdo je optometrist?

Optometrist je specializiran za diagnosticiranje in odpravljanje okvar vida, kot so daljnovidnost, kratkovidnost, astigmatizem ali presbiopija, za predpisovanje in namestitev kontaktnih leč in leč za očala. Velik del dela in časa optometrista predstavljata testiranje vida in določanje dioptrije.

Optometrist je torej tisti, ki opravlja očesne preglede (ne okulistične!) in v začetni fazi razvozla prve vidike okvar vida, ki jih oceni in lahko odpravi. Ta specialist je vmesni faktor z oftalmologom, saj je prvi posrednik pri preprečevanju in odpravljanju težav z vidom. Znano je že, da je veliko lažje izvajati preventivo kot zdraviti že razvito in nepravočasno odkrito bolezen.

Odgovornosti optometrista vključujejo:

  • izvajanje preventive in kontrolo vida,
  • predanost negi oči in vida,
  • izvajanje očesnih pregledov in napotitev k oftalmologu v primeru težav, povezanih z očesno patologijo,
  • izobraževanje o zdravju oči in
  • vzdrževanje dolgoročnega odnosa s pacienti.

Kaj je oftalmolog?

Oftalmolog je specializiran za medicinske in kirurške probleme oči. Ker oftalmolog izvaja kirurške posege na organu vida, velja za specialista tako kirurške kot medicinske veje. 

Oftalmolog ima potrebno izobrazbo za:

  • diagnosticiranje in zdravljenje očesnih bolezni, 
  • za izvajanje očesnih operacij in 
  • predpisovanje očal in kontaktnih leč za odpravo težav z vidom. 

Pomembno je vedeti, da je vloga oftalmologa izvajanje kontrole vida in očesnih pregledov, predvsem predpisovanje zdravil za očesna obolenja in izvajanje kirurških posegov, nenazadnje pa tudi določanje dioptrije.

Kdo je optik?

Optik je tehnik, ki je specializiran za ustvarjanje, preverjanje in izpopolnjevanje okvirjev in leč očal, kontaktnih leč ali drugih pripomočkov za korekcijo vida. Optiki so tisti, ki udejanjajo tisto, kar so predpisali oftalmologi in optometristi.

Če boste razumeli te razlike, boste vedeli, na koga se obrniti. V naši optiki Centra Vitalis Postojna imamo dolgoletne izkušnje in usposobljen kader, ki skrbi za vaše oči, tako na področju optike, kot optometrije. Naša očesna mojstrica Amele Lekić za naše stranke izvaja BREZPLAČNE KONTROLE VIDA. 

Ne odlašajte in si čimprej zagotovite termin BREZPLAČNE KONTROLE VIDA v naši optiki: 

Se vidimo v optiki Centra Vitalis Postojna!

razlika med optometristom in oftalmologom
»V naši ambulanti izvajamo očesne preglede, kjer diagnosticiramo in odpravljamo okvare vida, kot so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem ali presbiopija. Izvajamo preglede tako za uporabnike kontaktnih leč kot leč za očala."

 

OPTIKA      SLUŠNI APARATI      BIORESONANCA

Prešernova 1, 6230 Postojna (pri Kulturnem domu Postojna).

Smo pogodbeni partner ZZZS-ja.

Scroll to Top