Digitalne naprave in hrup v okolju negativno vplivajo na kakovost našega vida in sluha​

Digitalne naprave in hrup v okolju negativno vplivajo na kakovost našega vida in sluha

Tudi vi več ur na dan uporabljate računalnik in telefon za delo ali zabavo, pri tem pa uporabljate slušalke, da »izklopite« moteče zunanje zvoke in jih zamenjate s svojo najljubšo glasbo?

Digitalni ekrani so postali velik del našega vsakdana in dejstvo je, da se jim skoraj ne moremo več izogniti. Računalnike, telefone, tablice, slušalke uporabljamo v službi, doma, v prostem času in za zabavo. Izogniti se jim ne moremo, lahko pa zaščitimo svoj vid in sluh pred njihovimi škodljivimi vplivi.” meni Amela Lekič, dipl.med.s., mojstrica očesne optike in ustanoviteljica Centra Vitalis v Postojni.

Zaščitite oči pred modro svetlobo 

Modra svetloba, ki prihaja iz ekranov digitalnih naprav, ima lahko škodljiv vpliv, saj vpliva na mrežnico ter na naš ritem spanja – spimo manj in slabše, kar lahko vodi tudi v nastanek depresije.

Rešitev je filter za modro svetlobo, t. i. antirefleksni nanos, ki ustavi visok odstotek škodljive modre svetlobe iz elektronskih naprav, prepreči pa tudi napenjanje in utrujenost oči. Za tiste, ki nimajo dioptrije ali imajo leče, so na voljo računalniška očala brez dioptrije, ki jih uporabljate le za delo z digitalnimi ekrani.

naslovna

Oster vid z očali in lečami: Pomagali vam bodo izbrati očala skozi katere boste odlično videli in jih boste z veseljem nosili. Foto: Arhiv Center Vitalis

Beltone_2_M

Dober sluh s slušnimi aparati Beltone: 80-letna tradicija slušnih pripomočkov najvišje kvalitete. Foto: Arhiv Bonus d.o.o.

Uporabljajte naglavne slušalke in ne pretiravajte z glasnostjo

»Poslušanje glasne glasbe čez daljše obdobje lahko povzroči nepopravljivo poškodbo sluha.« pove Nika Brajdih, slušni akustik, ki se dnevno srečuje s pacienti vseh starosti, ki jim je izpostavljenost povečanemu hrupu poškodovala sluh ali povzročila nadležno zvonjenje v ušesih (tinitus). 

Njen nasvet? Priporoča uporabo kakovostnih naglavnih slušalk, saj bodo že same po sebi znižale hrup iz okolice in boste lahko v glasbi uživali pri veliko nižji glasnosti (zlato pravilo: največ 60 minut na največ 60 % glasnosti).

Do dobrega vida in sluha s Centrom Vitalis. Dobrodošli v Centru Vitalis v Postojni!

Naredite prvi korak!

Rezervirajte svoj termin za brezplačno kontrolo vida ali sluha.

Pokličite: 065 550 665

 

Objavljeno:

S.C. 28.05.2021. Center odličnega vida, sluha in počutja v Postojni. Notranjsko primorske novice. Povezava na izdajo časopisa.

Scroll to Top